Nastał okres, w którym wiosna powoli wypycha zimę zza naszych okien. Przez wzgląd na to wiele osób na pewno chce zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Chociaż dla wielu wydaje się to nieprawdopodobne, to można schudnąć kiedy za oknem nie jest najpiękniej!
Czym jest dieta ziomowo-wiosenna?
Nawet dieta na przełom zimy i wiosny nie musi być dietą nudną i oczywistą, składającą się wyłącznie z ciepłych zup jarzynowych i kremów pomidorowych. Jeżeli tego typu dań masz już serdecznie dość i na sam ich widok dostajesz mdłości, poniższe propozycje na pewno solidnie cię zainspirują i zachęcą do powrotu do kuchni, w której od tej pory będziesz przygotowywać jedynie smaczne wartościowe potrawy.
Ryby w diecie zimowo-wiosennej
W diecie zimowo-wiosennej muszą pojawić się ryby. Niech będą to jednak te tłustsze gatunki, czyli np. śledź, łosoś czy makrela. Karp oczywiście też jest świetny, jednakże ma on ten minut, że dość trudno go przygotować w taki sposób, by pozbyć się jego charakterystycznego i mało przyjemnego zapachu. Jeżeli więc póki co nie jesteś mistrzem patelni, lepiej sięgnij po śledzia albo łososia. Taką rybę możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Podaj ją z solidną porcją podgotowanych warzyw albo ze świeżą sałatką z rukolą, pomidorami koktajlowymi, szczypiorkiem i oliwkami.
Dieta odchudzająca na przełom wiosny i izmy wcale nie musi być uboga w warzywa. A skoro są to jedne z bardziej odżywczych produktów, warto po nie sięgać niezależnie od pory roku. Na przełomie zimy i wiosny wybieraj głównie mrożonki. Nierzadko to one będą dużo zdrowszym wyborem od pozornie świeżych warzyw, które z taką prawdziwą świeżością mają niewiele wspólnego. Proces mrożenia jest natomiast jedną z lepszych obróbek termicznych dla wszelakich produktów spożywczych. Pod jego wpływem dochodzi do naprawdę minimalnej i ledwo dostrzegalnej straty wartości odżywczych. Możesz być pewien, że nawet mrożone warzywa będą dla ciebie doskonałą skarbnicą witamin i minerałów.
Pora roku nie ma znaczenia, chudnij zawsze dzięki diecie zimowo-wiosennej
Koniecznie polub się też z ostrymi i pikantnymi przyprawami. Możesz się do nich spokojnie przekonać, nawet jeśli do tej pory wybierałeś raczej te łagodne wersje dań. Dzięki ostrym przyprawom twoja dieta odchudzająca staje się skuteczniejsza. Kapsaicyna, czyli substancja odpowiadająca za charakterystyczną ostrość przypraw, ma bowiem zdolność do pobudzania trawienia i zwiększania temperatury ciała. Wskutek obu tych procesów pozbywasz się dodatkowych kalorii i szybciej chudniesz.
Więcej o zdrowym stylu życia przeczytasz w serwisie https://www.wtoku.pl/.